Prøv de elektriske Farte bysyklene i Porsgrunn og Skien i sommer🌞
Bysykkel Hjellen

Prøv de elektriske Farte bysyklene i Porsgrunn og Skien i sommer🌞

Farte bysyklene i Porsgrunn og Skien kan enkelt leies gjennom Farte bysykkel-appen.
Publisert: søndag 04. juni 2023 - 08.00

Farte bysykkel består av elektriske bysykler som er et supplement til kollektivtilbudet og gjør det enkelt og mer fleksibelt å reise i og mellom byene uten bil.

130 elsykler nå – 250 nærmere sommeren

Vi startet med å plassere ut 130 elsykler rett over påske, fordelt mellom Porsgrunn og Skien på 32 parkeringssoner. Se alle parkeringssonene her

Før sommeren vil det være 250 elsykler og flere parkeringssoner tilgjengelig i Porsgrunn og Skien.

Last ned Farte bysykkel app

For å bruke bysykkelen laster du først ned appen; Farte bysykkel. Den er gratis å laste ned, enkel å bruke og du finner all nødvendig informasjon i appen. Last ned Farte bysykkel-appen her.

HUSK!  Farte bysykkel - app er en egen app for el-bysyklene og må ikke forveksles med Farte app der du kjøper bussbilletten din.

Digitale parkeringssoner

I motsetning til sparkesyklene må du starte og avslutte leie av en bysykkel i en parkeringssone. Sonene er plassert sentralt i Skien og Porsgrunn og oversikten finner du i Farte bysykkel-appen. På hver parkeringssone er det satt opp et infoskilt som synliggjør hvor parkeringssonen er. Noen soner er også merket opp på bakken.

Se kart over parkeringssonene her.

Grunnen er at du må parkere sykkelen i sone er at vi ønsker et ryddig bybilde. Fri plassering av syklene ville også vært fordyrende for drift av løsningen.

I tillegg til å finne parkeringssone gir appen deg også oversikt over hvor mange sykler som er ledige innenfor hver sone og batteristatus til den enkelte sykkel. Hver sykkel har en egen QR-kode. For å leie en sykkel scanner du koden.

Ved fulladet batteri er sykkelens rekkevidde mellom 50 til 75 km. 

Det er ingen ladestasjoner for elsyklene, da de vil driftes med batteribytte. Det gjør at løsningen er mer fleksibel.

Les alle våre "Spørsmål og svar" her

Dette koster det å leie en bysykkel

Det koster 10 kr for de første 15 minuttene å leie en el-bysykkel, deretter én krone per minutt. Det er en makspris på 300 kroner for 12 timer, og etter 12 timer fortsetter leiekostnaden med én krone per minutt. Det er viktig at du avslutter turen i appen når sykkelen parkeres i en parkeringssone, da avsluttes betalingen. 

Aldergrense og bruk av hjelm

Aldersgrensen for å leie sykkel er 16 år. Det er i dag frivillig å bruke sykkelhjelm i Norge. Det er derfor opp til den enkelte syklist å avgjøre om hjelm skal brukes eller ikke. Enn så lenge må du ha med deg din egen hjelm dersom du ønsker å bruke det. 

Bypakke Grenland og Farte bysykkel

Bysykkelordningen er et offentlig tilbud fra Bypakke Grenland, og har i utgangspunktet en varighet på 3 år.

– Partene i Bypakke Grenland vedtok høsten 2020 at det skulle startes opp et arbeid med å etablere en bysykkelordning i Grenland. Ordningen finansieres med statlige midler fra belønningsavtalen og er et prosjekt i bypakka, sier fylkesordfører Terje Riis-Johansen.

– En bysykkelordning vil gjøre sykkel mer tilgjengelig for flere brukergrupper og ulike typer reiser i regionen. Sykkel kan erstatte korte bilturer. Lengre bilturer kan erstattes ved å kombinere kollektivtransport og sykkel, sier fylkesordføreren.

Ordningen vil inngå som en del av kollektivtilbudet til Farte under Vestfold og Telemark Fylkeskommune.

Eksempler på bruk

I Porsgrunn kan man for eksempel å ta tog eller buss til stasjonen på Kammerherreløkka. Derfra kan man hive seg på en Farte bysykkel og nå mange steder i sentrum, eller til Porselensfabrikken og Herøya.    

I Skien kan man for eksempel ta metrobussen til Landmannstorget og sykle videre til togstasjonen eller Skagerak Arena.

Med el-bysykkel kan du få du en fin sykkeltur langs fra Ælvespeilet og langs bryggene til Franklintorget. I Skien kan du ta turen fra Handelstorget til Klosterøya eller videre langs Hjellevannet til Herkules eller til jobb på sykehuset.

Du finner mer informasjon om Farte Bysykler her