Buss for bil: lønnsomt og behagelig
Bilde 1080X1080

Buss for bil: lønnsomt og behagelig

Buss for bil: lønnsomt og behagelig
Publisert: onsdag 13. oktober 2021 - 11:11

Hender det at du blir lei av bilkø og bompenger? Hva med å få betalt for å slappe av på bussen i stedet?

Å pendle til jobben med buss er først og fremst veldig behagelig. Du kan småsove litt, eller kanskje lese en bok.

Samtidig sparer du faktisk penger. Hvor mye du sparer avhenger av mange ulike forutsetninger; sett deg ned og regn litt på det! Nederst på denne siden finner du også noen regneeksempler.

I Grenland kan du spare flere tusen kroner i året på å velge buss for bil. Det skyldes blant annet at Farte har Norges billigste periodebilletter.

Sjekk Fartes billettpriser her.

Mindre kø og bedre luft

En like så stor gevinst er det vel også at lufta blir bedre for alle i Grenland. De fleste av Fartes gule busser går på biogass, som er produsert av kortreist avfall. Biogass gir de laveste utslippene og ekstra lavt støynivå.

Jo flere som går ombord på landets billigste bussruter, jo kortere blir bilkøene i Grenland. Da blir det lettere å komme fram for dem som må bruke bil, som for eksempel håndverkere, varetransport og utrykningskjøretøyer.

Regneeksempel

Den daglige bilturen til og fra jobb koster deg mer enn du kanskje tenker over.

Opplysningsrådet for veitrafikken AS (OFV) utgir den årlige publikasjonen «Kostnader ved bilhold – eksempler på beregning».

Den siste utgaven fra 2021 viser at dersom du kjøper en elbil til 424.000 kroner og kjører 15.000 km per år, vil den koste deg 5,3 kroner per kilometer.

En bensinbil i samme prisklasse og med samme kjørelengde vil koste 6,56 kroner per km.

Hvis du da har 10 km tur-retur mellom hjemmet og jobben, vi bilpendlingen per arbeidsdag koste 53 kroner med elbil og 65,6 kroner med bensinbil.

En 30 dagers periodebillett med Farte koster bare 20 kroner dagen.

Gang dette med 230 arbeidsdager i året, så finner du den årlige kostnaden for å pendle til jobben. Med elbilen i dette eksemplet koster pendlingen 12.190 kroner i året. Bensinbilen koster 15.088 kroner i året.

Periodebilletten med Farte koster derimot bare 4.800 kroner i året.

Å pendle med periodebillett er altså 7.390 kroner billigere enn elbilen i dette eksemplet.

Lenken: https://ofv.no/aktuelt/2021/testsak-om-kalkylen