Stol på piggene! Tips til deg som vil vintersykle med Farte bysykkel
Vintersykling Med Farte Bysykkel

Stol på piggene! Tips til deg som vil vintersykle med Farte bysykkel

Vinteren er ofte assosiert med glatte veier, snødekte fortau og kaldt vær, men det betyr ikke at du må parkere sykkelen ❄️
Publisert: mandag 05. februar 2024 - 12:00

Farte bysykkel har piggdekk. I Skien og Porsgrunn har vi over 40 parkeringssoner, som gjør det mulig å velge sykkel fremfor bil på både korte og litt lengre turer. Du kan sykle sentrumsnært, eller til en av de mange bydelene våre. Parkeringssonene finner du her.

Vi har samlet våre beste tips for å gjøre turen både trygg og praktisk - også på glatta!

Les mer om Farte bysykler her!

Fartes tips til sikker bysykkel-tur 

1. Sjekk alltid sykkelen før du drar

Før du begir deg ut på vinterveiene, er det viktig at du tar en ekstra sjekk av sykkelen; kjenn etter at det er godt med luft i dekket, hold inn bremsene for å kjenn at de griper og ta en dobbelsjekk at lykta foran og bak lyser.  

Foto: Ulveseth media

Det er viktig å ikke ta sjanser når du skal sykle på vinteren. Det første vi anbefaler deg å gjøre når du henter en bysykkel er å sjekke bremsene. Er alt som det skal være, kan du starte turen

Tomislav Vrenko - Sykkelmekaniker for ShareBike.  

2. La piggene gripe underlaget

Vintersykling krever forsiktighet, likevel må du ogsåstole på at dekk med pigger vil gripe underlaget. Vær følsom med bremsing for å unngå å miste kontroll. Øvelse gjør mester. 

3. Skal du bremse – bruk bakbremsen!  

Med bakbremsen har du kontroll. Brems rolig ned, så unngår du full stopp med et "dansende" bakdekk. Bakbremsen finner du på høyre side. Vær forsiktig med bruk av forbremsen, da er det lettere å miste kontrollen over sykkelen.

4. Sprengkulde kan påvirke piggene 

Selv om Farte bysykler er utstyrt med piggdekk, er det viktig å merke seg at pigger kan miste effektiviteten ved ekstreme lave temperaturer, spesielt rundt 20 minusgrader. Tilpass farten etter forholdene, og ta gjerne en sjekk at ikke dekket er skadet eller mangler pigger.

5. Vær overdrevent synlig

La utgangspunktet være at du er usynlig for andre trafikanter. Med få timer dagslys om vinteren, er synlighet avgjørende. Bysyklenes lykter lyser godt, men sykler du på egen sykkel må du passe på å bruke front- og baklykter, samt godt med reflekser. Blinkende lykter og reflekser er en smart investering. Lys på hjelmen er også lurt.  

6. Batteriets levetid i kaldt vær 

Lithium-ion-batterier som brukes i el-sykler, har redusert kapasitet og kortere levetid ved lave temperaturer. Ved temperaturer rundt eller under frysepunktet bør du være oppmerksom på batteriets tilstand. Dette kan du hele tiden ha kontroll på i Farte-appen. Under 15 minusgrader vil mange av syklene ikke fungere og mange tas inn over lengre kuldeperioder. 

7. Velg riktig sykkelrute

Planlegg nøye for å unngå farlig glatte eller dårlig vedlikeholdte veier. Velg ruter som blir ryddet jevnlig, og unngå ujevne stier som kan være utfordrende å sykle på i snø eller is.  

Foto: Ulveseth media

Er syklene nedsnødd? 

Når det kommer mye snø på en gang, kan det være at vi ikke rekker å brøyte og rydde parkeringssonene til bysyklene så godt som vi skulle ønske. Det betyr at det tar noen timer eller dager etter at nedbøren har gitt seg før også kommunen får fjernet absolutt all snø og brøytekanter. Vær litt tålmodig med oss og syklene våre, men send gjerne en tilbakemelding bysykkel@telemarkfylke.no hvis du har spørsmål. 

Gi oss tilbakemelding 

Merker du at noe er galt med sykkelen ønsker vi at du gir oss en tilbakemelding. I appen kan du sende en melding direkte, men husk å oppgi sykkelens navn.  

 

-Vi setter stor pris på at brukerne av syklene gir oss beskjed så fort det er noe galt, det hjelper oss mye. Si heller i fra en gang for mye enn en gang for lite. Vi rykker ut for å rette opp feilen.

Tomislav Vrenko - Sykkelmekaniker for ShareBike.  

 

Du når oss også på e-post bysykkel@telemarkfylke.no eller telefon 33 74 00 73.